BORANG CKHT-1A, CKHT-1B, CKHT-2A, CKHT-3 ….

Hari ini, salah satu pelanggan saya melupuskan hartanah yang mempunyai nilai agak tinggi. Harga Jualbeli mencecah lebih dari RM1 juta. Memandangkan hartanah itu diperolehi kurang dari 5 tahun, maka pindaan terbaru Akta CKHT terpakai. Semalam saya baru sahaja mendapatkan maklumat lanjut tentang borang-borang yang perlu disediakan. Panduan atau guideline dari LHDN juga masih belum dikemaskini di laman web LHDN.

Jadi, pagi-pagi lagi saya sudah sibuk menguruskan keperluan borang CKHT untuk pelanggan saya. Maklumlah, banyak perubahan prosidur dibuat oleh pihak LHDN berkaitan perkara ini. Saya akan update posting tentang prosidur terkini dan penggunaan borang-borang yang berkaitan selepas ini. Pukul 10.00 pagi nanti, appointment saya dengan 6 pelanggan yang ingin melupuskan hartanah mereka selepas 1/1/2010.

Berikut adalah borang-borang yang terpakai (*dipetik dari laman web LHDN)

*PELUPUSAN DAN PEMEROLEHAN HARTA TANAH / SYER DALAM SYARIKAT HARTA TANAH

 MULAI 1 JANUARI 2010

  JENIS BORANG CATATAN
Pelupusan Harta Tanah CKHT 1A

Borang ini perlu diisi oleh pelupus.
Pelupusan Syer Dalam Syarikat Harta Tanah CKHT 1B

Borang ini perlu diisi oleh pelupus.
Pemerolehan Harta Tanah / Syer Dalam Syarikat Harta Tanah CKHT 2A

Borang ini perlu diisi oleh pemeroleh.
Notis Mendapatkan Maklumat di Bawah Seksyen 27 ACKHT 1976 Seksyen 27 ACKHT 1976

Borang ini hanya diisi supaya pemeroleh tidak perlu membuat bayaran 2% daripada jumlah balasan atau kesemua wang berkenaan yang mana lebih rendah bagi pelupusan tertentu seperti yang dinyatakan dalam CKHT 3.

CKHT 3

Borang ini perlu diisi oleh pelupus dan dikemukakan bersama-sama Borang CKHT 1A atau CKHT 1B.

Salinan diberikan kepada pemeroleh untuk dikemukakan bersama-sama Borang
CKHT 2A.

Perakuan Pemilihan Pengecualian (Seksyen 8) ACKHT 1976 Perakuan Pemilihan Pengecualian (Seksyen 8) ACKHT 1976

Permohonan ini perlu diisi oleh pelupus jika memohon pengecualian cukai untuk pelupusan kediaman persendirian.
Slip Bayaran CKHT 501 CKHT 501

Diisi oleh pelupus bagi tujuan pembayaran cukai keuntungan harta tanah.
Slip bayaran CKHT 502 CKHT 502

Diisi oleh pemeroleh bagi tujuan pembayaran di bawah seksyen 21B ACKHT 1976.

91 thoughts on “BORANG CKHT-1A, CKHT-1B, CKHT-2A, CKHT-3 ….

  1. Jika harta tersebut dibeli dengan cara lelongan; daripada bank kepada penangkap lelong [pembeli baru]. Bagaimana kiraan:-
    1. kiraan 5 tahun [pengecualian] -adakah daripada tarikh perjanjian jual beli diantara Pemaju dan pembeli lama;
    2. kiraan 60 hari [penghantaran borang] – adakah daripada tarikh perjanjian lelongan;
    3. kalau lelongan, dokumen yang hendak disertakan;

    1. Salam. Isu berkaitan pembelian hartanah melalui lelongan awam dah dibangkitkan oleh pihak Majlis Peguam (Conveyancing Sub-Committee) baru-baru ini. Pihak Majlis Peguam telah ‘highlight’ isu ini pada pihak LHDN. Setakat ini, saya masih belum mendapat apa-apa info terkini daripada pihak LHDN. Terima kasih.

  2. Hi, I came across your blog while surfing for the latest Budget 2010 for RPGT. My dad passed away without leaving a wasiat for us. And we are waiting for LA to be issued at the moment. I would like to know whether should I submit Borang CKHT 1A, 2A and 3 now? Or wait until the LA is out? Can you please advice me. Thanks.

    1. Hi Dorothy, at the moment, you NEED NOT file the CKHT forms. You have to complete your LA proceedings first. Please note that the LA is just an appointment of administrator. There is no transfer/disposal/acquiring of assets involved at this stage. Upon obtaining the LA, you should get the distribution order from the High Court which states the manner of distribution. Once you’ve obtained the fair copies of the Distribution Order, you may then register all the assets at the relevant land/registry offices. At that point of time, you will need to file the CKHT. It is due to, that the disposal/transmission/acquiring of the assets will only take effect upon obtaining the said distribution order.

      However, due to many confusions related to the CKHT implementation, it is advisable for you to clarify the matter with LHDN. Hope that this explanation helps…

  3. Hi Adri, thank you so much for the prompt reply! I really appreciate that. I am currently out of country, but i heard from my mum that LA will be out within 2 weeks. I will pass your advice to my mum and get confirmation from LHDN. Will get you updated on our status soon. Thanks again! Cheers.

    1. Hi Alex. There is actually an exemption which is given only once in a life time which is stated under Section 8 of the RPGT Act. However, this exemption only applies to the disposal of a residential property only (with CF issued). In order to apply for this exemption, you will need to fill up the “Perakuan Pemilihan Pengecualian” form in addition to the CKHT1A form.

  4. salam.. sekiranya hartanah melebihi 5 tahun tetapi perjanjian jual beli di buat pada tahun 2010, adakah perlu untuk submit form CKHT? tq

    1. salam. anda masih perlu melengkapkan borang ckht bagi pelupusan yang dibuat selepas 1jan 2010. dan anda juga perlu lengkapkan borang ckht 3 bagi mendapat pengecualian cukai dan anda perlu memyerahkan 1 salinan kpd pembeli. wassalam.

  5. Salam. Nasib baik dapat blog ni. Rumah saya dah lebih 5 tahun (beli 2004, jual 2010),

    1)bila mengisi CKHT 1A, perlukan isi Lampiran 3 ?(iaitu pengiraan cukai keuntungan harta tanah) Jika perlu, bahagian L6, kiraannya [(AXB%)-(AXC%)] adalah 0, jadi isi sana angka 0?

    Thank you so much.

    1. Salam mag. Lampiran 3 hanya disediakan untuk tujuan pembelajaran sahaja dan tidak wajib diisi. Ia hanyalah panduan dan gambaran tentang bagaimana cukai 5% itu dikira. Jika tak pasti, hanya kosongkan saja lampiran 3 itu. Yang penting sekali adalah dokumen sokongan yang awak lampirkan bagi membuktikan bahawa pemerolehan rumah itu telahpun melebihi 5 tahun. Ini dapat dibuktikan melalui penghantaran salinan Perjanjian Jualbeli semasa anda membeli rumah rumah atau melalui borang pindahmilik 14A yang sepatutnya disimpan oleh awak sebelum ini. Semua maklumat tersebut perlu dinyatakan dengan jelas di dalam Borang CKHT 1A anda. Harap penjelasan ini membantu… Wassalam.

  6. salam Adri, thank you so much for prompt reply. Thanks for your advice and information. Memang berguna pada saya.

    1. Dear John, tarikh pelupusan for CKHT is either the date in MOT or S&P, whichever is earlier. Usually, the S&P date is earlier. But if you prefer the MOT date, just submit the copy of the 14A form without the S&P.

  7. salam..syukur saya terjumpa laman ini sbb pengetahuan saya berkaitan ckht mmg tiada…saya ingin bertanya lanjut tentang cas yang bakal dikenakan kepada penjual..saya ingin menjual rumah saya di kg yg dibeli dengan harga 98k(april 07) dan ingin menjual dengan kadar 120k..jadi berapa jumlah yang perlu saya bayar sedangkan keuntungan yang diperoleh tidak seberapa..kalo dpt dijelaskan cara kiraannya…tq atas perhatian en adri..

    1. Salam. Oleh kerana rumah ini dilupuskan dalam tempoh 5 tahun dari tarikh pemerolehan, maka ia tertakluk kepada CKHT.

      Dalam masa 60 hari dari tarikh pelupusan (tarikh Perjanjian Jualbeli), pembeli rumah anda perlu membuat bayaran 2% dari harga jualbeli (dalam kes saudara, RM2,400-00) kepada pihak LHDN dengan mengisi Borang 502 (selaras dengan peruntukan Seksyen 21B Akta CKHT. Jumlah 2% ini sebenarnya diambli dari deposit 10% yang dibayar oleh Pembeli kepada saudara. Jadi, anda akan hanya menerima 8% seposit sahaja semasa Perjanjian di sempurnakan.

      Tentang jumlah cukai yang dikenakan kepada saudara pula, kaedah pengiraannya adalah seperti di dalam Borang CKHT 1A. Contohnya, dalam kes saudara, jumlah keuntungan adalah sebanyak RM22k. Anda diberi pelepasan sebanyak RM10k. Untung bersih anda adalah sebanyak RM12K. Jadi, cukai CKHT anda adalah RM600 sahaja (5% dari keuntungan). Saudara juga boleh boleh buat tolakan kos lain seperti duti setem & fee guaman sebagaimana peruntukan dalam Akta.

      Wassalam.

  8. salam..CKHT sy masih diproses dan tidak tahu samada kene tax, soalnya skg,bolehkah pihak lawyer masih lagi mahu pegang duit baki hasil jual umah sdgkan lagi 3-4 bulan bru tau samada sy dikenakan tax atau tidak?

  9. Hi Adri, I just bought a property. The seller sold the house after more than 6 years, so the CKHT is no longer applicable to her. What I want to know is what do I have to do on my side besides completing the CKHT 2A forms? Do I need to get the CKHT 3 form from the seller as well before i submit the CKHT 2A form and a copy of S&P agreement to LHDN? Please advice, thanks.

  10. Hi ! i will like to know do we have to wait for the consent to transfer and charge before submitting the CKHT 1A and 2A forms or are you to submit the forms within 60 days despite consent not obtained yet ? In my case propety is sold after 5 years.Please advice. Thanks

  11. Hi Adri,

    I am reading with a lot of confusion about lawyer fees and taxes and reassignment fees. I intend to sell a property at 200K this year (purchased last year). I am not sure how much I will land up paying or what I have to pay. Is it possible that you help explain or break down the areas that I have to pay? I would be very very much grateful.

  12. Hi, saya ingin bertanya. Dalam kes saya perolehan harta adalah melalui pindahmilik atas sebab kematian dan harta telah didaftarkan atas nama saya pada bulan julai 2010. Bagaimanapun sekarang saya ingin melupuskan harta tersebut. Adakah saya tertakluk pada CKHT dan sekiranya ya, bagaimanakah kadar keuntungan dikira sedangkan hartanah diperolehi bukan secara belian. Harap bantuan. Terima kasih.

    1. Ya, anda masih tertakluk kepada CKHT. Semasa pemerolehan harta tersebut pada bulan Julai 2010 (turunmilik akibat kematian), saya percaya pihak tuan telah membuat taksiran nilai bagi tujuan pindahmilik. Rujuk pada notis taksiran yang dikeluarkan oleh pihak LHDN tersebut. Pada borang/notis taksiran itu ada dinyatakan nilaian hartanah semasa turunmilik tersebut dibuat. Jadi, harga pemerolehan anda adalah nilaian harta tersebut semasa pindahmilik akibat kematian itu dibuat (Julai 2010). Kadar cukai yang dikenakan adalah sebanyak 5% dari lebihan antara nilaian harta pada Julai 2010 dan harga pelupusan yang anda jual.

      Sila maklum bahawa anda masih perlu menjelaskan 2% dari harga pelupusan/harga jualan dibawah Seksyen 21B ACKHT yang dipotong dari harga jualbeli dalam masa 60 hari dari tarikh pelupusan. Harap penjelasan ini dapat membantu… Wassalam.

  13. Hi! I will like to know Tarikh Pemerolahan Harta Tanah is the date on the S&P or the date when the Transfer was registered? Need to know from when 5 years period runs?

  14. hi, setelah membaca jawapan2 diatas, apa yang saya faham ialah:

    sekiranya kita nak jual rumah yg kurang 5 thn dr tarikh kita beli, sebagai penjual , cukai yang di kenakan adalah:

    - 2% dr harga jualbeli.
    - 5% dr keuntungan jualbeli( pelepasan 10k? betul?)

    my case: beli rumah 101k, jual 210k, 2% = 2400, 5%=4950…..betul x?

    betul x apa yang saya faham tu En. Adri

    1. Salam.

      Jumlah cukai yang dikenakan adalah RM4,950-00 (bersamaan dengan 5% dari keuntungan sebanyak RM99,000-00) tetapi hanya 2% (dari harga jualbeli) sahaja yang dibayar (secara upfront) dalam tempoh 60 hari dari tarikh jualbeli iaitu RM4,200-00.

      Pihak LHDN akan membuat taksiran dan mengeluarkan satu perakuan cukai kena dibayar kemudiannya. Setelah terima perakuan tersebut yang menyatakan bahawa kekurangan sebanyak RM750-00 (iaitu RM4,950-00 – RM4,200-00), anda perlulah menjelaskan jumlah RM750-00 tadi dalam masa yang ditetapkan oleh pihak LHDN.

      Wassalam.

  15. Hi sir,
    Is there any way for us to esclude for being payed for the CKHT as the property was transfered from my husband

    Thank you.

  16. my conditions are as shown below:
    the property gained by my husband was last year;
    he has transferred to me without involvement of any monies matter.

    I had read from the previous article, and what i confused now is can my husband exclude from paying to CKHT by just filling up CKHT 3? and with what reason shall we used?

    Thanks for the help.

  17. Hi Adri,
    thanks for the information and it is very informative, however i have a few questions ..hope u can advise,

    1) upon payment of the 2% of RPGT , how do we proceed to get the refund if there is asses ?

    2) do we need to put into our yearly tax submission

    3) RM10000 relief how does it apply ? and can we include lawyers fee and stamp duty etc as part of the RPGT relief ?

    4) i only have the receipts of the payment of the RPGT and dont think i see any perakuan..

    1. Hi…….
      1) We have to wait for LHDN to prepare the refund ….
      2) I don’t think so…… but you have to re-confirm with LHDN…
      3) The RM10k relief is to be deducted from the profit gained… Yes we can include the legal costs and disbursements but we need to provide the necessary supporting documents ie the receipts etc…
      4) The Perakuan will be issued later after assessment by LHDN. It may take quite some time for LHDN to issue the Perakuan ……

  18. Kalau Perjanjian Jual Beli dibuat antara Penjual dan Pembeli tapi Borang 14A-Pindahmilik daripada Penjual atas nama Nomini bagi Pembeli, apa dokumen kena hantar berserta dengan CKHT 2A dan Nomini kena sign CKHT 2A?

    Tarikh 60 hari kira dari Borang 14A-Penjual dan Nomini Pembeli atau Perjanjian Jual Beli -Penjual dan Pembeli

    1. Anda perlu lengkapkan maklumat nomini di dalam borang CKHT2A. Tak perlu hantar dokumen sokongan lain tapi kalau ada dokumen seperti ‘Deed of Trust’ atau ‘Power of Attorney’, boleh juga dilampirkan sebagai rujukan.

      Tarikh 60 hari itu dikira dari tarikh pelupusan, bererti tarikh Perjanjian Jualbeli atau tarikh Borang 14A….

    1. Salam. Jika awak adalah penjual, gunakan borang CKHT 501, tetapi jika anda Pembeli/Pemeroleh, gunakan borang CKHT 502 (bagi tujuan pembayaran wang 2% dibawah Sek. 21B Akta CKHT) …..

  19. Salam,

    Borang ckht 2A kna submit dgn ckht 3..lets say terlupa antr skali n dah lebih 60 hari dari tarikh pelupusan..ade effect ape2 tak?
    dan kalau ada,please let me know how to amend this situation..tq!

  20. Hi,

    If im going to dispose a property which owned for more than 5 yrs.Do i still need to fill up CKHT1A form and do the calculation for the profit of disposal? I would be getting profit of disposal which im exempted.How should i fill it?
    Thanks for your advice in advance..thanks alot.

    1. You are still required to fill up the ckht1a together with ckht 3. The most important part is to prove that that the property is more than 5 years. You have to submit the relevant documents ie copy of the title to lhdn…

  21. Hi. Salam Adri,

    Saya ingin melupuskan satu hartanah yang diperolehi belum sampai 5 tahun dan harga jualan adalah sama dengan harga yang diperolehi. Memandangkan tiada keuntungan (malah kerugian), perlukah saya membayar CKHT atau submit sahaja form tersebut without any payment?

    1. Salam Hayati.
      Pembayaran dibawah Seksyen 21B hanya terkecuali di dalam keadaan jika (A) pelupus memilih untuk memohon Pengecualian dibawah sek.8 atau (B) jika hartanah telah lebih 5 tahun sahaja. Mengikut pemahaman saya, anda masih perlu membayarnya cuma di dalam kes yang mana anda mengalami kerugian, jumlah ini akan dibayar balik setelah taksiran dibuat oleh LHDN. Tapi untuk tujuan pengesahan, sila rujuk dengan pihak LHDN secara terus untuk memastikan tentang perkara ini.

  22. Saya bersama isteri saya pada tahun 2003 telah membeli sebidang tanah dengan harga RM 306,000 yang seterusnya didaftarkan nama kami berdua. Pada bulan Julai 2011, isteri saya telah memindahkan milik bahagian beliau diatas tanah tersebut kepada saya atas dasar kasih sayang. Pada bulan Ogos 2011 saya telah menjual tanah tersebut dengan harga RM 1,000,000. Ada kah saya perlu membayar cukai keuntungan dan jika ya, berapakah jumlahnya?

    1. Salam. Pada pandangan saya, Sdr adalah tertakluk kepada cukai keuntungan bagi 1/2 bahagian yang sdr terima daripada isteri sahaja. Nilai pemerolehan pada Julai 2011 bagi 1/2 bahagian, iaitu nilaian yang ditaksirkan semasa pindahmilik 1/2 bahagian dipakai bagi menentukan jumlah keuntungan yang sdr perolehi. Sila sdr rujuk pada notis taksiran semasa pindahmilik pada Julai 2011 dibuat. Contohnya, jika nilaian adalah sebanyak RM300,000-00 bagi 1/2 bahagian tersebut, maka jumlah keuntungan kasar yang diperolehi adalah sebanyak RM200,000-00 (berdasarkan 1/2 bahagian dari harga pelupusan sebanyak RM1 juta). Maka 5% keuntunga daripada RM200K tadi (sebelum tolakan relif-relif yang dibenarkan) adalah jumlah yang boleh dikenakan cukai pada sdr. Ini adalah pandangan peribadi saya. Apa-apa pun sila juga sdr dapatkan pengesahan daripada pihak LHDN berkaitan perkara ini. Harap ianya dapat membantu. Wassalam.

  23. Soalan saya, jika saya menjual harta dalam lingkungan 2 tahun dari tarikh pemerolehan dan telahpun mengemukakan segala borang CKHT 1A dan 3 berserta dengan CKHT2A melalui peguam kami tetapi bayaran tidak disertakan kerana menunggu jawapan atau notis dari LHDN untuk membuat bayaran. Adalah saya akan dikenakan denda kerana tidak membuat bayaran 2% apabila kemukakan borang borang berkenaan atau saya menuggu untuk jawapan dari pihak LHDN untuk mengetahui berapakah tax yang perlu saya bayar.

    terima kasih

    1. Jika anda melupus harta dalam tempoh 2 tahun, anda hanya perlu mengemukakan borang CKHT1A, dan Pembeli/Pemeroleh perlu mengemukakan borang CKHT2A. Anda tak perlu mengisi borang CKHT3. CKHT3 hanya perlu diisi jika pelupusan melebihi 5 tahun.

      Dalan kes anda, CKHT3 tak perlu dikemukakan tetapi Pembeli perlu mengemukakan Borang 502 beserta meremitkan pembayaran 2% dari harga jualbeli dalam tempoh 60 hari dari tarikh perjanjian jualbeli. Kegagalan meremitkan amaun tersebut dalam tempoh yang ditetapkan boleh mengakibatkan kenaikan cukai 10% dikenakan.

  24. as salam tuan adri,
    nak tumpang tanya. rumah saya telah dijual melalui lelongan oleh pihak bank. after 4mth, the buyer already paid the remaining 90% of the selling price. now i have to wait for the CKHT clearance. understand from the bank that the process will take about 3-6mths. then baru bank boleh buat calculation and bayar the remaining balance. is it true? instead of waiting for the lawyer, can i contact lhdn utk mempercepatkan process? tq

    1. Salam. Mengikut pemahaman saya, pihak bank tidak perlu menunggu clearance bagi CKHT untuk membayar balance kepada anda. Ini adalah kerana pihak Bank hanya bertanggungan untuk membayar 2% daripada harga lelongan ie 2% dari 10% deposit yang diterima semasa lelongan kepada LHDN. Jika pihak Bank telah membayar 2% tersebut dalam tempoh 60 hari dari tarikh lelongan sebagaimana yang ditetapkan, pihak bank tiada apa-apa tanggung jawab lagi untuk memastikan apa-apa hal berkaitan CKHT lagi…..

  25. hi salam.
    saya ingin bertanya jika seorang pembeli hartanah yang kurang dari 5 tahun ingin mengambil borang pengecualian cukai adakah pembeli tersebut perlu membayar 2% dari hrga belian…

  26. salam,

    jika saya menjual rumah yng saya beli pada tahun feb 2008 dan menjual semula pada tahun 2012, SPA bertarikh Mac 2012. apakah cukai yang saya perlu bayar dan apakah borang yang perlu disi?

  27. baru ni sye ade buat pembelian tanah.. tanpa gunakan peguam.. sy hanya menghantr borang ckht 1a dan ckht 2 shj… adakah sy perlu mmbayar kadar 2% dri jumlah belian tanah.. sbb sy x isi borang ckht3…??????

  28. salam…
    sya ade permasalahan… 22.2.2012 sya telah membeli tanah (lebih dari 5 tahun [1995 - 2012]) dari seseorang dengan harga 30 ribu tanpa menggunakan khidmat peguam… proses dengan pihak pejabat tanah telah selesai dan borang 14a telah diisi dan dihantar.. geran tanah telah bertukar pada nama saya..
    cukai taksiran oleh pihak LHDN telah dikenakan 10% dari nilai taksiran 37 ribu=RM370.00. duti setem telah dijelaskan..

    untuk borang CKHT 1a dan CKHT 2a sya telah submit kepada pihak LHDN pada 14.03.2012 tanpa membuat sbarang bayaran 2% seperti disyaratkan oleh pihak LHDN…

    setelah saya membaca blog saudara saya dapat tahu, hak saya untuk pelesapasan CKHT dengan menghantar borang CKHT 3….

    adakah saya perlu jelaskan jumlah 2% = RM 600.00 [2% x 30,000] ) tersebut dalam masa 60 hari atau mengisi borang CKHT3 untuk pelepasan cukai tersebut…??

    bolehkah saya menghantar semula borang CKHT3 sahaja atau perlu menghantar semula borang CKHT 1a, 2a dan 3 bersama-sama..? sedangkan saya telah menghantar borang CKHT1a dan 2a shj sebelum ini kepada pihak LHDN….

    mohon nasihat dan pandangan saudara…. terima kasih…. need ur answer early…

  29. Hi Adri,

    Did a joint Venture agreement had to submit the CKHT form, since it Joint venture with developer. The build-up building is not done yet. The landowner name was the same. The purchase price how i want to fill in, since the land did not do the valuation. How i want to submit the CKHT form still the details was not completed.
    Pls advice…… thank you so much.

    1. Hi. To my knowledge, any land development ie. JV of landowner and developer is subjected to a specific tax scheme, the Development Tax and not the RPGT. However, it is advisable for you to get further clarification from LHDN….

  30. Hi Adri,
    A seller of a house filled in the CKHT 1A & CKHT 3 forms herself but she had lost her previous S&P agreement (it’s a 20 years ago she bought the house).Can she just fill in the previous purchase giving a rough figure or she got to obtain other document to prove the previous purchase price.How may she get such document? Kindly help,thanks!

    1. Hi Florence. Yes, she may just provide a figure but you have to make sure that you have the document to show that the acquisition or purchase date is submitted. You must prove that the purchase is more than 5 years …

      1. Adri,
        Thanks! Is title of her house (Borang 5DK-Geran Mukim) which shows her acquisition date on the previous purchase of the house good enough to prove the purchase is more than 5 years?

  31. Hi Encik Adri,

    Saya hendak mengetahui samada menjual tanah kosong boleh ke layak mengisi CKHT 3 untuk hartanah lebih 5 tahun??

    Terima kasih.

  32. Adri,

    exactly when do we file the CKHT forms at LHDN for sale of residential property.

    FYI, SPA and Transfer have been duly stamped.

    thanks.

    Lisa

      1. Real Property Company applies to ‘developers’ in which 75% of the assets is in the form of real estates ie land. LHDN will determine whether the company is within the definition.

  33. salam..

    saya membeli rumah subsale & dalam S&P ada clausa mengenai CKHT spt di bawah..boleh tuan jelaskan maksudnya?

    “7.3. The Vendor hereby irrevocably agrees covenants and undertakes with the Purchaser to pay all tax that may be payable (if any) by the Vendor pursuant to the Act in connection with the sale herein contained and the Vendor hereby further agrees covenants and undertakes with the Purchaser to keep the Purchaser indemnified against the aforesaid Tax liabilities of the Vendor”

  34. Hi Adri,

    thanks for keeping this thread alive … lucky i found it when i googled for CHKT submission.. :)

    im about to sell my property and figured out i need to pay rm4000 in rpgt and purchaser’s lawyer says that they will need to hold 2%(rm2000) for rpgt purposes.. but i’m intending to submit the chkt 1a myself.

    Q1: is it the norm for them to hold? even if i’m doing the submission myself?

    Q2: if i were to submit chkt 1a myself, how much should i pay at submission? will lhdn require me to pay rm4000 or rm2000?

    Q3: side question, are chkt submission fees charged by the law firm considered as an allowable expenditure for rpgt purpose?

    thanks so much,
    Dave

    1. Q1: It is not norm actually, it is required by law pursuant to Section 21B of the RPGT Act. The purchaser is required to retain and submit the 2% (of the 10% deposit) to LHDN within 60 days of the SPA date.

      Q2: The purchaser will have to pay on your behalf and the amount is 2% of the sale price.

      Q3: you may request the amount to be deducted as allowable expenses by providing a copy of the proof of payment (official receipt) to LHDN……..

      1. thanks for your quick response.. appreciate it. :)
        after going thru your blog.. it helped settle some of my queries and pointed me in the right direction.. thanks!

  35. Good day to En Adri,

    I’m selling off my house which I bought in 12 years back at RM 185k & selling now at RM 555k, my question is as follow:

    1. Am I taxable by LHDN?
    2. My lawyer is charging me RM800 for the CKHT 1A & 3, is this charge applicable to seller? Is this a lawyer fee or impose by government?

    Appreciate for your reply.

    CS

    1. Hi CS,

      1) your property have been acquired more than 5 years. As such, you are exempted from the RPGT. However you are still required to complete the RPGT form as required under the law.

      2) as for the legal fees charged by your solicitor, your solicitor is entitled to charge you or their services in filling up the forms on your behalf.

  36. Salam, saya nak tahu CKHT ada kaitan x dgn cukai taksiran individu?

    Penjual ingin menjual rumah kurg 5tahun, meminta pengecualian cukai ckht, tetapi ..

    Sekiranya penjual mempunyai tunggakan pembayaran dgn pihak lhdn adakah tunggakan cukai pendapatan boleh dipotong oleh pihak lhdn daripada hasil jualan keuntungan rumah tsbt?

    Terima kasih.

    1. CKHT adalah satu dari cabang cukai. Ianya direkod berdasarkan rujukan fail takdiran individu tetapi ianya dikira secara berasingan mengikut hartanah yang dilupuskan.

      Berkaitan samada pihak LHDN boleh consolidate cukai antara taksiran individu dan CKHT, saya rasa ianya boleh dibuat tetapi sila rujuk ke pejabat LHDN untuk kepastian. Wassalam.

  37. Assalam en adri, sangat berguna info ini. terima kasih
    soalan saya: Sya ingin menjual rumah yg saya beli pada 2009 dgn harga jualan 230K. full settlement +-180K (exclude panelty- less than 5 years)
    therefore:
    2 % – dpd harga jualan (230K) – RM 4,600
    Keuntungan – 5 % exemption = 50k – 10K (BERSIH 40K)
    soalan saya:
    brapakah jumlah sebenar sya perlu byr kpd LHDN?
    jika kos2 lain juga diambil kira, adakah sya msih ada UNTUNG atau RUGI?
    Terima ksih En Adri, appreciate your help.

    1. Wsalam.

      Mengikut maklumat yang diberi, cukai yang akan dikenakan adalah RM4k bersamaan dengan 10%dari keuntungan dengan anggapan pelupusan dibuat dalam tahun 2012. Jika jumlah 2% tadi telah dibayar maka anda akan tereima refund sebanyak RM 600.

      Kos-kos lain yang boleh ditolak (relif) adalah kos guaman, duti setem, perbelanjaan lain untuk meningkatkan nilai hartanah boleh dignapakai dengan syarat resit-resit dan dokumen sokongan dikemukakan untuk semakan pihak LHDN.

  38. As salam, saya sebagai pemegang amanah bagi 3 adik saya memilik tanah pada 2008 dan akan menjual tanah sebanyak RM925,000 tahun 2013. Tanah adalah pemberian ibu saya, berapakan cukai yang perlu saya bayar dan adakah apa2 pengecualian bagi CKHT ini. Boleh tunjukkan pengiraan sekali..Tq

  39. En Adri,
    If vendor choose to apply for tax exemption for the property disposal less than 5 yrs. does buyer still need to pay 2% upfront within 60 days from the SPA date? Or she can release full payment to the Vendor without retaining the 2%?

  40. Hi Encik Adri,

    I am selling a residential property for more than 80% profit and it is less than 5 years. I would like to apply for once in a life time RPTG exemption under Sekyen 8, Perakuan Pemilihan Pengecualian (Seksyen 8) ACKHT 1976. My question is :

    1. Vacant property can use this exemption?

    I fulfilled the other conditions as per Perakuan Pemilihan Pengecualian (Seksyen 8) ACKHT 1976 :
    - permanent resident of MY
    - a Malaysian
    - never apply before
    - can only be used for residential properties

    The said property to be sold is either rented out or occupied by the before.

    Can i apply the exemption? Thanks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s